Search
Close this search box.

Kronična urtikarija

Urtikarija je bolezenska motnja, kjer se na koži pojavljajo značilni izpuščaji – urtike.  Delimo jo na akutno in kronično bolezen. Kronična urtikarija je stanje, ki lahko povzroči veliko nelagodja in vpliva na kakovost življenja posameznika. Ta članek je namenjen raziskovanju kronične urtikarije, vključno z njenimi simptomi, vzroki in možnostmi zdravljenja.

Kronična urtikarija

Kaj je kronična urtikarija?

Kronična urtikarija je bolezenska motnja, ki jo označujejo ponavljajoči se izbruhi srbečih, dvignjenih izpuščajev, imenovanih tudi koprivnica ali urtikarija. Ta stanja se običajno pojavijo spontano in lahko trajajo več tednov ali celo mesecev. Kronično urikarijo se diagnosticira kadar traja več kot 6 tednov. Bolezen zelo prizadene vsakdanje življenje posameznika. Čeprav se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti, je pogostejša pri mlajših odraslih. Kronično urtikarijo delimo na izzvano oz. fizikalno in spontano.

Simptomi kronične urtikarije

Glavni simptom kronične urtikarije je izpuščaj v obliki srbečih, dvignjenih območij na koži, ki so lahko različnih velikosti in oblik. Ti izpuščaji se lahko pojavijo kjerkoli po telesu in pogosto izginejo in se pojavijo na različnih mestih. Poleg tega lahko kronična urtikarija povzroči tudi otekanje kože, imenovano angioedem, ki je pogosto lokaliziran na obrazu, ustnicah, jeziku, grlu ali rokah.

Zdravljenje kronične urtikarije

Zdravljenje kronične urtikarije je odvisno od resnosti simptomov in posameznih potreb posameznika. Kljub temu pa lahko vključujejo:

  • Antihistaminiki, ki lahko pomagajo pri lajšanju srbenja in zmanjšanju izpuščajev.
  • Zdravila, ki vplivajo na imunski sistem, kot so kortikosteroidi (kratkotrajna uporaba), imunosupresivna zdravila, biološka zdravila.
  • Izogibanje sprožilcem, ki lahko povzročijo izbruhe.
  • Spremembe življenjskega sloga, kot so zmanjšanje stresa, izogibanje močnim detergentom ali izogibanje določeni hrani.

Kronična urtikarija in atopija

Bolniki s kronično urtikarijo pogosto kažejo prisotnost  drugih atopijskih bolezni. V raziskavi so na primer ugotovili, da je 82 od 85 bolnikov s kronično urtikarijo imelo osebno in/ali družinsko zgodovino atopije (atopijski dermatitisastmo, alergije, alergijski konjunktivitis).

Nassif A. Is chronic urticaria an atopic condition? Eur J Dermatol (2007) 6:545–6. doi: 10.1684/ejd.2007.0279

Kronična urtikarija je lahko kompleksno in nepredvidljivo stanje, vendar z ustrezno diagnozo in zdravljenjem lahko posameznik obvladuje simptome in izboljša kakovost svojega življenja. Če se soočate s simptomi kronične urtikarije, se posvetujte z dermatologom ali alergologom, da lahko prejmete ustrezno zdravstveno oskrbo in podporo.

Zavedanje o tej kožni motnji je ključnega pomena, saj lahko omogoča pravočasno prepoznavanje in zdravljenje, s čimer se izboljša življenje posameznikov, ki trpijo za kronično urtikarijo.