Zdravljenje atopijskega dermatitisa

Pri obvladovanju in zdravljenju atopijskega dermatitisa je zelo pomembna nega kože z negovalnimi mazili in kremami. V primeru lokalnih vnetij osebni zdravnik, pediater ali dermatolog predpiše blage do zmerno močne lokalne kortikosteroide ali lokalne imunomodulatorje v kombinaciji z antihistaminiki. Pri generaliziranem vnetju pa ne gre več le za lokalizirano prizadetost kože, ampak je hudo prizadet večji del površine telesa. V slednjem primeru se lahko predpišejo sistemski kortikosteroidi (kratkotrajno), sistemski imunomodulatorji ali UV terapija. Tako pri lokalnih kot pri generaliziranih kožnih vnetjih pogosto prihaja tudi do sekundarnih okužb, ki se zdravijo z antibiotikiantimikotiki in/ali antivirusnimi zdravili. Od decembra 2019 imamo na voljo tudi nova biološka zdravila, namenjena predvsem hudo prizadetim bolnikom.

Življenje z atopijskim dermatitisom je izjemno izčrpavajoče; ker s trenutnim zdravljenjem bolniki pogosto niso zadovoljni ali ne dosežejo želenih učinkov izboljšanja bolezni, se vse pogosteje obračajo na alternativno medicino. Če v procesu zdravljenja najdete alternativno metodo, ki vam ustreza, se je enostavno držite. Neomajno, neutrudno in neskončno iskanje rešilne bilke, ki bi ublažila bolečino ali uničujoč srbež, je namreč popolnoma razumljivo. Kljub temu vam svetujem previdnost, informiranost in kritičnost.

V opozorilo želim poudariti še naslednje: čudežne kreme za atopijski dermatitis ne obstajajo! Vsaj trenutno. Če ste naleteli na kremo brez ustreznih certifikatov v Sloveniji ali tujini, ki obljublja neverjetne rezultate in naj bi temeljila na naravnih učinkovinah, bodite pri njeni uporabi zelo previdni. Te kreme najverjetneje vsebujejo močne kortikosteroide (lahko tudi neoznačene antibiotike, antimikotike, analgetike …) in dolgotrajna uporaba takih krem ima lahko resne posledice za vaše zdravje. Pri atopijskem dermatitisu se držite načela: če je nekaj predobro, da bi bilo res, najverjetneje tudi je.

Nega atopijske kože

Pri obvladovanju simptomov atopijskega dermatitisa je nega kože je ključnega pomena. Pri lažjih oblikah bolezni se lahko ob pravilni negi izognete uporabi lokalnih kortikosteroidov in lokalnih imunomodulatorjev. Negovalni preparati za nego atopijske kože vsebujejo oljno in vodno bazo. Gre za emulzije “voda v olju” ali “olje v vodi”. Kreme so emulzije “olje v vodi”, medtem ko so mazila emulzije “voda v olju”. Večji kot je delež vode, več kreme je potrebno uporabiti za nego. Ti preparati dajo koži potrebno maščobo, hkrati pa preprečujejo izhlapevanje vode. Vlažilne kreme brez olja lahko kožo še dodatno izsušijo. Mazila in kreme z večjo vsebnostjo olja, pa so lahko za kožo dražeča. Pri suhi koži je pomembno, da se z negovalnimi preparati mažete vsaj dvakrat na dan.5

Za umivanje telesa niso primerna alkalna mila, temveč nevtralne sindete. Če vam ali vašemu otroku z atopijskim dermatitisom ustrezajo kopeli, naj bodo kratke (10–20 minut). V vodo dodajte negovalni pripravek, ki vam ustreza. Za akutno vneto kožo kopeli niso primerne. Po umivanju kožo nežno obrišite in nato na še vlažno kožo v roku 3 minut nanesite negovalno mazilo ali kremo (»pravilo treh minut«). Z uporabo negovalnih preparatov izboljšamo vlogo kože kot pregrade ter zmanjšamo vstop alergenov in mikrobov v telo, zaradi česar se zmanjšata vnetje kože in jakost srbenja.5,13,47,49

Recepta ali navodil, kaj bo ustrezalo vaši koži ali koži vašega otroka, vam ne more dati nihče. Kar nekomu ustreza, je lahko pri drugem vzrok hudega poslabšanja bolezni. V kolikor ob uporabi ni poslabšanja, negovalno mazilo ali kremo uporabljajte oz. testirajte vsaj 3–4 tedne. Neredko lahko krema, ki vam je sicer ustrezala, naenkrat sproži poslabšanje stanja kože.

V primeru akutnega vnetja sta priporočena nanos cinkove kreme in mokro povijanje.

Zdravila za atopijski dermatitis

Lokalni kortikosteroidi

Lokalni kortikosteroidi se za zdravljenje atopijskega dermatitisa uporabljajo že več desetletji. V Evropi po jakosti ločimo 4 skupine lokalnih kortikosteroidov, v Združenih državah Amerike pa 7. Za zdravljenje atopijskega dermatitisa so po evropskih kriterijih potrebni le blagi in zmerno močni lokalni kortikosteroidi. Sistemski kortikosteroidi naj bi se uporabljali le redko. Lokalni kortikosteroidi so učinkoviti proti vnetju in srbenju. Delujejo tako, da zmanjšajo tvorbo vnetnih citokinov in povečajo sintezo protivnetnih proteinov. Trajanje zdravljenja je odvisno od (I) jakosti lokalnega kortikosteroida, (II) lokacije in razširjenosti vnetnih sprememb ter (III) starosti bolnika. Dolgotrajna uporaba vodi do lokalnih in sistemskih nezaželenih učinkov, zato je uporaba lokalnih kortikosteroidov omejena.5,6,16,34 Ob uporabi lokalnih kortikosteroidov je odsvetovano prekomerno izpostavljanje sončni svetlobi, ultravijoličnim svetilkam in sončenju v solariju. 

Pred vsako uporabo zdravila si preberite navodila za uporabo in jih upoštevajte.

Lokalni imunomodulatorji (inhibitorji kalcinevrina)

Lokalni imunomodulatorji so leta 1990 spodbudili velik napredek pri zdravljenju atopijskega dermatitisa. Za zdravljenje bolezni sta trenutno dovoljena dva inhibitorja kalcinevrina, tj. pimekrolimus in takrolimus. Obe zdravili imata protivnetni učinek, zmanjšujeta srbež, ne povzročata atrofije kože in naj ne bi imela sistemskih stranskih učinkov. V ZDA in Evropi je zdravilo odobreno za otroke po 2. letu starosti, čeprav se zdravili v praksi predpisujeta tudi dojenčkom.5,6,13,16,34,35 Ob uporabi lokalnih imunomodulatorjev je odsvetovano prekomerno izpostavljanje sončni svetlobi, ultravijoličnim svetilkam in sončenju v solariju.

  • Pimekrolimus, 1 %, je primeren za lažje do srednje težke oblike bolezni. Deluje protivnetno, zmanjšuje srbež in zmanjšuje potrebo po uporabi lokalnih kortikosteroidov. Primeren je za dolgotrajno zdravljenje in za otroke.
  • Takrolimus, 0,03 % in 1 %, je primeren za srednje težke in težje oblike atopijskega dermatitisa. Zdravilo učinkuje podobno kot kortikosteroidi, le da je zaradi večje molekulske mase zdravilne učinkovine absorpcija molekul manjša. Primeren je za dolgotrajno uporabo.

Stranski učinek (veliko pogostejši pri zdravilu, ki vsebuje zdravilno učinkovino takrolimus) je predvsem pekoč občutek po nanosu, ki s časom pojenja. 

Pred vsako uporabo zdravila si preberite navodila za uporabo in jih upoštevajte.

Antihistaminiki (sedativni in nesedativni)

Antihistaminiki se pri zdravljenju atopijskega dermatitisa predpisujejo v kombinaciji z lokalnimi kortikosteroidi ali lokalnimi imunomodulatorji. Antihistaminiki, ki jih glede na sedativni učinek uvrščamo v 3 generacije, učinkovito lajšajo znake alergijskega rinokonjunktivitisa (senenega nahoda), urtikarije (koprivnice) in astme, medtem ko je učinek na zmanjšanje srbeža kože vprašljiv. Histamin namreč ni poglavitni mediator vnetja, ki sproži občutek srbenja, zato samo z antihistaminiki srbeža kože ne moremo preprečiti, niti umiriti. Raziskava, ki so jo leta 2015 opravili japonski znanstveniki,50 je sicer pokazala, da lahko imajo antihistaminiki iz druge generacije blagodejne učinke na srbečico.5,12,13,16

Pred vsako uporabo zdravila si preberite navodila za uporabo in jih upoštevajte.

Sistemski imunosupresivi

Sistemski imunosupresivi se uporabljajo pri bolnikih s težko obliko atopijskega dermatitisa, pri katerih so bile izčrpane vse druge oblike zdravljenja. Naloga imunosupresivov je zaviranje aktivnosti imunskega sistema. Najpogosteje uporabljeni sistemski imunosupresivi pri atopijskem dermatitisu so sistemski kortikosteroidi in ciklosporin A.5,12,16,52

Sistemski kortikosteroidi naj bi bili za zdravljenje atopijskega dermatitisa potrebni le redko, a je v praksi njihova uporaba zelo pogosta. Upravičenost uporabe sistemskih kortikosteroidov je vprašljiva, saj ni raziskav, ki bi potrjevali dolgoročne učinke (npr. dolgotrajnejšo remisijo), kot so vidni pri uporabi ciklosporina A.

Ciklosporin A je pogosto uporabljeno in zelo učinkovito zdravilo za otroke in odrasle bolnike z atopijskim dermatitisom. Zdravljenje navadno traja od 3–12 mesecev. Nekateri bolniki dobro prenašajo nizke doze ciklosporina A tudi dlje časa. Maksimalen čas zdravljenja je 2 leti. Zdravilo ima veliko nezaželenih stranskih učinkov, zato je potrebna redna kontrola krvi in krvnega tlaka.

Drugi imunosupresivi so: azathioprine, metotrexat, mikofenolat mofetil itn.

Pred vsako uporabo zdravila si preberite navodila za uporabo in jih upoštevajte.

UV terapija

UV terapija je standardna terapija za atopijski dermatitis, luskavico in številne druge kožne vnetne bolezni. Deluje protivnetno in protimikrobno. Poznamo več vrst UV terapij:

  • Helioterapija (izpostavitev naravnim UV žarkom)
  • Širkospektralna UVB fototerapija (280–320nm)
  • Ozkospektralna UVB fototerapija (311–313 nm)
  • UVA (320–400nm)
  • UVA 1 (340–400nm)
  • Fotokemoterapija (PUVA)

Fototerapija se uporablja pri odraslih, ki trpijo za kronično obliko atopijskega dermatitisa. Ni primerna v akutni fazi bolezni in za osebe, ki slabo reagirajo na sončno svetlobo.5,16

Antibiotiki, antimikotiki in antivirusna zdravila

Koža bolnikov z atopijskim dermatitisom je dovzetnejša za okužbe z bakterijami (npr. Staphyloccocus aureus, beta hemolitični streptokok), virusi (npr. Herpes simplexVaricellela zoster, virusi Pox) in glivami (npr. Malassezia furfur, Candida albicans). Ob sekundarni okužbi vnete kože so potrebni antibiotiki, antimikotiki in/ali antivirusna zdravila.5,16,51

Nova zdravila za atopijski dermatitis

Krisaborol

Decembra 2016 je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila novo lokalno zdravilo, ki vsebuje zdravilno učinkovino krisaborol. Mazilo (2 %) temelji na borovi (kemijski element) učinkovini in glede na raziskave učinkovito blaži bolezenske znake in simptome tako pri blagi kot zmerno težki obliki atopijskega dermatitisa. Mehanizem delovanja zdravilne učinkovine se razlikuje od delovanja lokalnih kortikosteroidov in lokalnih imunomodulatorjev.

Krisaborol je lokalni inhibitor vnetnega encima fosfodiestraze E-4 (PDE4)8, katerega vrednost v koži je pri bolnikih z atopijskim dermatitisom povečana. Z inhibicijo encima se tvori manj vnetnih proteinov, kar zmanjša intenzivnost vnetnih procesov. Mazilo se lahko uporablja pri odraslih ter otrocih, starih 2 leti in več.53

Biološko zdravilo za atopijski dermatitis

V Sloveniji je z decembrom 2019 bolnikom z atopijskim dermatitisom omogočeno zdravljenje z biološkim zdravilom. Biološko zdravilo za atopijski dermatitis, ki je primereno za zdravljenje mladostnikov in odraslih z zmerno težko in težko obliko atopijskega dermatitisa,  je ameriška agencija Food and Drug Administration (FDA) odobrila v začetku leta 2017 (odrasli) in 2019 (mladostniki). Za zdravljenje srednje do težkih oblik bolezni pri odraslih osebah je konec leta 2017 zdravilo odobrila tudi Evropska medicinska agencija (EMA), kasneje (2019) so odobrili tudi zdravljenje mladostnikov.

Zdravilo predstavlja preboj v zdravljenju atopijskega dermatitisa. Zdravilna učinkovina zdravila je humano človeško monoklonsko protitelo, ki se veže na alfa podenoto receptorjev IL-4 in s tem prepreči vezavo interlevkinov IL-4 in IL-13.5,8,17,53 Več o biološkem zdravilu za atopijski dermatitis si lahko preberete tukaj.