Search
Close this search box.

Zgodovina atopijskega dermatitisa

Pred približno 2500 leti je grški antični zdravnik Hipokrat prvi opisal pojav kronično srbeče kože. Zdravil je bolnika z zelo suho, otrdelo, odebeljeno in luskasto kožo ter z močno izraženo srbečico po celem telesu.1 Simptomi opisane bolezni sovpadajo s simptomi bolezni, ki je danes znana pod imenom atopijski dermatitis oziroma atopijski ekcem.

Kot sinonim besede dermatitis se pogosto uporablja beseda ekcem, ki jo je leta 543 prvi uporabil grški zdravnik Aetius iz Amile in pomeni »zavreti« (ang. boiling out).2 Italijanski zdravnik Girolamo Mercuriali je leta 1572 podal zgodnji opis atopijskega dermatitisa v medicinski literaturi De morbis cutanei (prvi dermatološki učbenik).3,48 Po pregledu zgodovinske literature lahko prve prave opise bolezni najdemo šele v 19. stoletju (pod zelo različnimi imeni, kot so eczema rubrumconstitutional prurigoprurigo diathésiqueprurigo Besnier …).4,5,6 Francoski dermatolog Luis-Anne-Jean Brocq je leta 1903 bolezen prvič ločil od ostalih oblik ekcemov in zanjo uporabil izraz »nevrodermatitis«. Brocq je namreč predpostavil, da je bolezen povezana z živci. Številni zdravniki in laiki so zato bili mnenja, da je nevrodermatitis psihiatrična bolezen, kar pa je bilo že takrat v nasprotju z znanim dejstvom, da se bolezen pojavlja pri ljudeh z astmo, senenim nahodom in prehranskimi alergijami. Nevrodermatitis je tako za nekaj desetletij4 postalo splošno sprejeto ime in se predvsem v Avstriji in Nemčiji uporablja še danes. Fred Wise in Marion Sulzberger sta leta 1933 zasnovala ime »atopijski dermatitis«. Ime temelji na besedi atopija, ki sta jo leta 1923 oblikovala alergologa Arthur Coca in Robert Cooke z namenom, da bi opisala podedovane hipersenzitivnosti na nekatere okoljske alergene.4 Atopija izhaja iz grške besede »atophos« in pomeni »na drugem mestu«. Dermatitis je prav tako grškega izvora, »derma« pomeni koža in »itis« vnetje.6

Še dandanes strokovnjaki glede imena atopijski dermatitis niso soglasni. V literaturi se pojavljajo naslednja imena: atopijski dermatitisnevrodermatitisatopijski ekcematopični ekcem, ne-atopijski ekcematopiformni dermatitisintrinzični dermatitisendogeni dermatitisekstrinzični dermatitissindrom atopijskega dermatitisa/ekcema … Atopijski dermatitis torej verjetno še ni dokončno ime za to bolezen. Ime se bo razvijalo še naprej z razvojem molekularne biologije, genetike in imunologije ter z novimi etiološkimi odkritji.