V medijih

Tiskovna agencija Morel: “Bolniki z vse pogostejšo boleznijo – atopijskim dermatitisom (v nadaljevanju AD) soočajo na vsakem koraku z različnimi žalivkami. Ker bolezen najpogosteje prizadene otroke in mladostnike so takšne žalitve in stigma, ki jo je mlad človek deležen v obdobju, ko je videz ključnega pomena za oblikovanje samopodobe, še toliko hujše in bolj usodne, takšni otroci so pogosto žrtve ne le verbalnega, ampak tudi fizičnega medvrstniškega nasilja.”

Revija Story: “Kako si grda!” “A si garjava?” “Cela si krastava!” “Da se kaj ne nalezem od tebe!” To so stavki s katerimi se bolniki z vse pogostejšo boleznijo imunskega sistema – atopijskim dermatitisom – srečujejo na vsakem koraku.

miss ZDRAVA: “Povodom Svjetskog dana atopijskog dermatitisa, koji se obilježava 14. rujna, porazgovarali smo s direktoricom Instituta Atopika, dr. sc. Tinom Mesarič, koja nam je iz vlastitog iskustva otkrila štošta o ovoj bolesti, ali i aktivnostima instituta.”

Živim.hr: “O atopijskom dermatitisu, stigmatizaciji pacijenata i psihičkim aspektima ove bolesti razgovarali smo s dr.sc. Tinom Mesarič, direktoricom Zavoda Atopika namijenjen bolesnicima s atopijskim dermatitisom i njihovim članovima obitelji.”

STA: “V Zavodu Atopika so pripravili projekt Pod kožo, s katerim želijo opozoriti na atopijski dermatitis, ki najbolj vidno prizadene kožo, gre pa za bolezen imunskega sistema. Težji bolniki tako pogosto trpijo tudi za pridruženimi bolezenskimi stanji kot so astma, alergije in vnetje črevesja.”

Žurnal24. si: “Atopijski dermatitis ni nalezljiva bolezen in je hkrati veliko več kot le kožna bolezen. Bolniki so namreč neredko stigmatizirani kot kužni.”

Minicity: “V ponedeljek, 14. septembra, obeležujemo svetovni dan atopijskega dermatitisa. Ob tej priložnosti smo spregovorili o kronični vnetni bolezni imunskega sistema z dr. Tino Mesarič iz zavoda Atopika. Pri njej so prve znake atopijskega dermatitisa prepoznali že v prvih mesecih po rojstvu, ko še ni bilo toliko informacij o bolezni. Zatrjevali so, da bo bolezen v puberteti izzvenela, vendar ni. Naučila se je z njo živeti in prepoznati sprožilce, ki jo povzročijo. Preberite si, kakšni so znaki bolezni in kako jih lahko ublažimo.”

Medicina & Ljudje: »Zadnja leta bolje sodelujemo. Žal pa bolniki z atopijskim dermatitisom še vedno nismo dovolj slišani. Nenehno poudarjamo, da kortikosteroidi niso najboljša rešitev za kronično bolezen, vendar drugega skoraj ne dobimo. In tako smo vedno znova prepuščeni sami sebi.«

Žurnal24: Atopijski dermatitis ni nalezljiva bolezen in je hkrati veliko več kot le kožna bolezen. Bolniki so namreč neredko stigmatizirani kot kužni.

Večer: Sčasoma odkriješ, da si najbolj varen tam, kjer si sam; začneš se umikati. Kjerkoli si, slišiš: ‘Pa daj, nehaj že! Nehaj se praskati!’ Ampak ti ne moreš nehati.

Biba leze: Atopijski dermatitis: mami srbi!

Revija Gea: Bolezen razvitega zahodnega sveta – Odgovor obrambnega sistema na različne alergene iz okolja – Znaki atopijskega dermatitisa se lahko pokažejo že pri trimesečnem dojenčku – Neznosno srbenje in krvaveče rane – Problematika kortikosteroidov

Radio Maribor: V Minutah za zdravje smo z zdravnico Tijano Orešič Barač, dermatologinjo iz UKC Maribor, govorili o atopijskem dermatitisu. Predstavili smo se tudi v Zavodu Atopika in vas povabili na številne prireditve, ki so se ob svetovnem dnevu atopijskega dermatitisa odvile 14. in 15. septembra v Mariboru.