O zavodu

Zavod Atopika je nevladna in neprofitna organizacija, namenjena bolnikom z atopijskim dermatitisom in njihovim družinskim članom. Zavod ima izobraževalno, svetovalno in podporno vlogo. Od leta 2018 je Zavod Atopika del Mednarodne zveze organizacij dermatoloških pacientov (International Alliance of Dermatology Patients Organizations).

Direktorica in strokovna vodja zavoda je dr. Tina Mesarič, univerzitetna diplomirana biologinja (2010) in profesorica biologije (2016). Študija je zaključila na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2010 je nadaljevala s podiplomskim študijem v okviru interdisciplinarnega doktorskega programa Nanoznanosti na Fakulteti za elektrotehniko in Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V doktorski disertaciji (2014) je preučevala strupenost nanomaterialov. Z izkušnjami iz laboratorijske biomedicine in s strokovnim izpitom (2016) je pridobila tudi poklic zdravstveni sodelavec v zdravstveni dejavnosti.

Zavod Atopika sem ustanovila z namenom, da bi predala svoje znanje in osebne izkušnje staršem otrok, mladostnikom in odraslim bolnikom z atopijskim dermatitisom. Svetovanje (osebno in preko socialnih omrežij) in izobraževanje bosta temeljila na najnovejših znanstvenih dognanjih, in sicer s ciljem lajšanja bolezenskih simptomov ter izboljšanja kvalitete življenja bolnika in njegove družine. Kvaliteta življenja bolnikov z atopijskim dermatitisom se namreč lahko primerja s kvaliteto življenja npr. rakavih bolnikov ali bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 1.

Veliko tegobo predstavlja kronično pomanjkanje spanca, ki ne vpliva samo na dnevno aktivnost bolnika, ampak tudi na njegovo psihološko stanje. Ker atopijski dermatitis prizadene velik del posameznikovega življenja v različnih življenjskih obdobjih, si želim, da bi zavod dosegel bolnike vseh starostnih skupin. Z medsebojnim druženjem, povezovanjem in predvsem s sodelovanjem lahko skupaj veliko doprinesemo k višji kvaliteti življenja, k ureditvi statusa atopika in k ustreznejši zdravstveni obravnavi. Naloga zavoda bo tudi ozaveščanje javnosti o bolezni in preprečevanju diskriminacije in stigmatizacije bolnikov. Stremela bom k strokovnemu delovanju, kar bom zagotovila s sodelovanjem s strokovnjaki tako na nacionalnem kot na mednarodnem nivoju.

Osnovni podatki

Spletno stran Atopika.org je pomagala postaviti, oblikovati in lektorirati dr. Tea Romih.

Vsebine na spletni strani zavoda Atopika je v angleški jezik prevedla Maša Mlakar, magistra anglistike. 
Vsebine na spletni strani zavoda Atopika je v hrvaški jezik prevedel Tihomir Rubil, inženir medicinsko-laboratorijske diagnostike.
 
Obema prevajalcema se iz srca zahvaljujemo za razumevanje tematike in pomembnega dela, ki sta ga opravila za našo skupnost.

Pri odpiranju zavoda smo sodelovali z:

Ikone na strani Atopika.org so dela avtorjev iz skupnosti The Noun Project in so uporabljene v skladu z licenco Creative Commons Attribution 3.0 Unported (CC BY 3.0).