Atopijski dermatitis, alergije in pomlad

Pomlad je že med nami. Narava se prebuja v čudovitih barvah. Dnevi so obsijani s soncem in vse okrog nas že cveti. Spomladanskih dni se osebe z atopijskim dermatitisom večinoma veselijo, saj se zaključujejo naporni zimski dnevi in nakazuje sončno, a ne pretoplo in ne prehladno vreme. Številnim obolelim z atopijskim dermatitisom se zdravstveno stanje precej izboljša, vendar to žal ne velja za vse. Prebujanje narave s cvetenjem rož, grmovja, dreves in trav za mnoge predstavlja velik izziv. Inhalacijski alergeni so močni sprožilci atopijskega dermatitisa. Dobro je tudi vedeti, da se pri 2/3 oseb z atopijskim dermatitisom razvije seneni nahod, 1/3 (po nekaterih podatkih tudi 50%) bolnikov pa zboli za astmo. Naštela bom nekaj ukrepov, s katerimi lahko omilite izbuhe atopijskega dermatitisa in alergij v spomladanskem  času.

Antihistaminiki

Antihistaminiki praviloma nimajo učinka na srbež atopijskega dermatitisa, so pa nepogrešljivi pri alergijah. V tem času je v zraku prisotna velika količina cvetnega prahu, ki sproža seneni nahod in alergijske izpuščaje. 

Alergijske reakcije, ki nastopijo ob izpostavitvi inhalacijskim alergenom, so pomemben sprožilec atopijskega dermatitisa.  V tem času si je smiselno pomagati z antihistaminiki v obliki tablet in/ali kapljic za oči. Zdravnika prosite, da vam predpiše antihistaminske kapljice za enkratno uporabo, saj vsebujejo manj konzervansov. V kolikor imate težave z alergijskimi izpuščaji lahko zaprostite tudi za antihistaminski pripravek za lokalno zdravljenje kože. 

Spomladanska nega kože in lasišča

Atopijski dermatitis je bolezen, ki zahteva veliko nege, prilagajanja in planiranja. Nega kože z atopijskim dermatitisom se razlikuje od vsakega pozameznika, odziva na dražilce,  letnega časa, zunanje temperature itn. Nasvet, ki vam ga lahko dam glede nege kože je,  da poslušate sebe in svojega otroka. Ker nekaj ustreza koži vaše znanke ali koži njenega otroka to še ne pomeni, da bo ustrezal tudi vam ali vašemu družinskemu članu. 

Nega kože

Kožo redno negujte z negovalno kremo, ki vam ali vašemu otroku ustreza. Za pomiritev vnete kože naj bo krema vzeta iz hladilnika. Ker se temperature dvigujejo in se koža več poti, naj bodo kreme lahkotnejše, a hranilne. Če ste opazili, da vam krema ne ustreza več, je brez učinka ali celo poslabša stanje vaše kože, premislite, ali je morda smiselno, da kremo zamenjate. Zimsko negovanje kože je precej naporno in neredko se atopijska koža po dolgotrajni uporabi proizvoda »naveliča«. Krema ne deluje več blažilno in hranilno ampak lahko povzroči tudi poslabšanje. V tem primeru kreme nekaj časa (npr. pol leta) ne uporabljajte in skušajte najti drug primerni proizvod. Vneto in rdečo kožo namažite s cinkovo kremo (ne mazilom). Bodite pozorni, da kože preveč ne izsuši. Zvečer lahko na cinkovo kremo namažete še negovalno. Za umirjanje srbeža naj bo spalni prostor hladen – 19 °C.

Koža namazana s kremo je pravi magnet za cvetni prah in dražilce iz okolja. Ko se po aktivnostih v naravi vrnete domov, kožo umite z mlačno vodo in bombažno brisačo. Na ta način boste iz nje odstranili dražilce. Kožo nato ponovno namažite. V kolikor se pojavi srbečica, se umirite in koži namenite čas, ki ga potrebuje.

Nega las in lasišča

Lasje so neredko dražeči za bolnike z atopijskim dermatitisom. Ker jih večinoma ne umivamo dnevno, se v laseh nabira cvetni prah in drugi dražilci iz okolja. Če so vaši lasje kratki, jih umivajte vsak dan, če pa so daljši, jih umivajte pogosteje kot sicer. Lase umivajte z blagimi sredstvi, ki ne dražijo lasišča. Bolnike z atopijskim dermatitisom draži tudi padanje las na obraz, zato  naj bodo lasje speti v čop. Priporočam tudi uporabo lasnega bombažnega traku, ki prepreči draženje še tako mladih in neukrotljivih las. 

Vnetje očesne veznice

Bolniki z atopijskim dermatitisom in alergijami bijejo večno borbo z rdečimi, srbečimi in solzečimi očmi. Veke bolnikov se lahko zlepijo, bolniki lahko imajo občutek peska v očeh ali pa se pojavi gnojen izcedek iz oči. Alergijski konjunktivitis je pri atopikih zelo pogost in se pojavi kot reakcija na alergene v zraku.  Kako si lahko pomagamo?

 • Umetne solze – fiziološka raztopina. Kapljice za oči so nepogrešljive v spomladanskem času. Z njimi boste zagotovili boljšo vlažnost oči in pomirili očesno vnetje. Najpomembneje pa je, da si boste z njihovo pomočjo lahko odstranili alergene v očeh. Vedno jih imejte pri sebi in jih hitro uporabite ob prvih alergijskih simptomih.
 • Sončna očala. Oči so izjemno občutljive in zelo hitro začnejo zatekati in srbeti. Pri tem si lahko pomagamo s sončnimi očali. Sončna očala nosimo tudi ob oblačnem vremenu ali proti večerih. Pomagajo nam pri zmanjševanju stika z zunanjimi alergeni in onesnaževalci. Očala pa prekrijejo tudi vnete, zatečene in razpraskane veke, s katerimi se borijo številni bolniki in se lahko tako »skrijejo« pred neželenimi pogledi.
 • Otečene veke. Pri otečenih vekah si lahko pomagate z obkladkom iz jabolčnega kisa. Na zvito bombažno krpo nanesite raztopino jabolčnega kisa v vodi. Razmerje naj bo 1:3. Zaprite se v temen prostor in držite obkladek na zaprtih očesih 30 do 60 minut.

Astma

Alergija na cvetni prah lahko sproži simptome astme, kar oteži dihanje. Cvetni prah ni edini sprožilec spomladanske alergije in astme. Tudi onesnaženje zraka in spremembe temperature lahko poslabšajo vaše simptome. Pri sebi vedno nosite potrebna zdravila.

Alergeni in dražilci v stanovanju

Alergene v zaprtih prostorih lahko nadzirate s čiščenjem in zračenjem.  Ker je spomladanski čas tudi čas spomladanski čiščenj, naj vam navedem glavne vire notranjih alergenov. Ti so:

 • preproge,
 • mehko pohištvo,
 • zavese,
 • plišaste igračke,
 • hišni ljubljenčki,
 • sobne rastline,
 • vzglavniki, odeje, jogiji in posteljnina.

Nekaj ukrepov:

 • Odstranite preproge in zavese v stanovanju. Alergeni (cvetni prah, pršice, prhljaj hišnih ljubljenčkov itd.) se ujamejo v vlakna preprog/zaves in jih je težko odstraniti. Izogibajte se tudi plišastim igračam.
 • Posteljnino perite enkrat tedensko.
 • Če ste alergični na cvetni prah, imejte okna zaprta. Če imate možnost, vklopite klimatsko napravo. V kolikor pa ste alergični na notranje alergene, kot so plesni, pršice, prhljaj hišnih ljubljencev in hišni prah, stanovanje pogosto zračite. Na ta način lahko odstranite alergene iz vašega doma.
 • Dnevno pobrišite površine v stanovanju z vlažno krpo. Odsvetujem uporabo kemičnih sredstev in čistilih robčkov, saj vse dodatne kemikalije predstavljajo dražilce, ki lahko poslabšajo vaš atopijski dermatitis, alergije in astmo.
 • Ob spomladanskem čiščenju se rešite »lovilcev prahu«.
 • Redno čistite plesen v kopalnici in morebitno plesen na oknih.
 • Če je to v okviru vaših finančnih zmožnosti, poskusite s čistilcem zraka s HEPA filtrom in razmislite o nakupu antialergijskih prevlek.

Temperaturna nihanja

Temperaturna nihanja so v tem času zelo pogosta. Srečujemo se s hladnimi jutri in za ta čas nenavadno toplimi popoldnevi. Oblačila naj bodo lahka, zračna in bombažna. Oblačite se v plasteh. Pri otrocih bodite še posebej pozorni, saj so zelo aktivni in se lahko hitro spotijo. Pot je eden izmed najmočnejših sprožilcev atopijskega dermatitisa.  

Zimsko jakno v tem času raje odložite in jo zamenjajte za kakšno debelejšo majico s frotirno notranjostjo in lahkoto jakno.  Otroci se med igro pogosto zamotijo in pozabijo na občutke draženja, ob vrnitvi domov pa se začnejo zaradi tega intenzivno praskati. Večkrat vprašajte otroka, ali mu je vroče, in sproti prilagajate oblačila. P

Po pranju oblačila ne sušite zunaj na prostem,  ampak v stanovanju ali v sušilnem stroju.

Stres in nepravilna prehrana

O vplivu stresa na atopijski dermatitis  sem že večkrat pisala. A stres negativno vpliva tudi na alergije in astmo. Vzemite si čas zase. Meditirajte ali si privoščite kakšno masažo. Vaša hrana naj bo polnovredna, barvita in seveda ne procesirana. Nasiti naj vašo dušo in telo.

Velikonočni prazniki

Približuje se nam družinski praznik, velika noč. Kot pri večini ostalih praznikih so otroci z atopijskim dermatitisom pogosto prezrti. Imejte v mislih, da se ti otroci vsak dan soočajo s preštevilnimi omejitvami. Ob veliki noči pa se morajo odreči še mlečnemu kruh, šunki, jajcem ter seveda obilici čokoladnih jajčk in čokoladnih zajčkov. Ob mizi polni dobrot, ki jih ne smejo jesti, se zato ne počutijo dobro. Družinski prazniki so zelo pomembni. Potrudite se, da bodo prijetni tudi za najranljivejše člane vaše družine. Specite domač kruh, ki ga bo vaš otrok lahko jedel, morda v obliki piščančka ali jajčk.

Otroci z atopijskim dermatitisom pogosto ne prenašajo kravjega mleka, zato jim kupite jajčka iz veganske čokolade, ki jih lahko dobite v fizičnih trgovinah ali pa jih naročite prek spleta.

Bodite obveščeni

Bodite obveščeni. Kakšna je trenutna obremenitev cvetnega prahu določenih rastlin v zraku lahko izveste na naslednjih straneh:

 • http://silam.fmi.fi/pollen.html?parameter=birch&region=Europe&height=0
 • https://www.nijz.si/sl/napoved-o-obremenjenosti-zraka-s-cvetnim-prahom-0
 • https://www.polleninfo.org/SI/en.html

Naj bo vaša pomlad čudovita in brezskrbna.