Search
Close this search box.

akADemija – novi prispevki, nove vsebine

Novi videoposnetki v sklopu projekta akADemija

Ponosno predstavljamo našo svežo vsebino za bolnike z atopijskim dermatitisom, njihove svojce in ostale zainteresirane. Pripravili smo nove posnetke na ključne teme, ki vam bodo pomagali razumeti in se soočiti z atopijskim dermatitisom:

 1. Psihološki učinki atopijskega dermatitisa (4 videi): Spoznajte, kako atopijski dermatitis vpliva na vaše čustveno počutje in se naučite, kako se spoprijeti s stresom, anksioznostjo in depresijo.

 2. Predšolski otroci, vrtec in vzgojitelji (4 videi): Raziskujte, kako se soočati z atopijskim dermatitisom pri predšolskih otrocih, kako sodelovati z vzgojitelji in ustvariti podporno okolje.

 3. Atopijski Dermatitis in Spanje (1 video): Spoznajte pomembnost zdravega spanja pri obvladovanju simptomov atopijskega dermatitisa in odkrijte koristne nasvete.

Pridružite se nam in izkoristite naše nove vire, ki vam bodo pomagali živeti boljše življenje s atopijskim dermatitisom. Za vas smo posneli tudi dobrodošlico.

Psihološki učinki atopijskega dermatitisa

V sklopu projekta akADemija smo posneli štiri nove prispevke, ki se osredotočajo na psihološko podporo bolnikom. Predavateljica je izr. prof. dr. Vita Poštuvan iz Univerze na Primorskem.  

Ogledate si lahko naslednje posnetke: 

 • Psihološki učinki atopijskega dermatitisa
 • Psihološke intervencije
 • Vpliv atopijskega dermatitisa na psihološki razvoj
 • Soočanje s samomorilnimi mislimi in samomorilnim vedenjem

Vita se intenzivno ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja in promocijo duševnega zdravja, z implementacijo novih preventivnih programov v Sloveniji in klinično-svetovalnim delom. Izkušnje ima z delom v zdravstvu, s terapevtskim delom z ljudmi v stiskah in razbremenitvah v kriznih situacijah. Trenutno je zaposlena na Univerzi na Primorskem (Inštitut Andrej Marušič) kot raziskovalka in namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora in vodi klinično-raziskovalno delo. 

Izr. prof. Vita Poštuvan, univ. dipl. psih.

Predšolski otroci, vrtec in vzgojitelji

V sklopu projekta akADemija smo posneli štiri nove prispevke, ki se osredotočajo na predšolske otroke, vrtec in vzgojitelje.  Predavateljica je Hadeja Adeva Horvat, direktorica Zavoda Livija. 

Ogledate si lahko naslednje posnetke: 

 • Osebna zgodba vzgojiteljice in starša otroka z atopijskim dermatitisom
 • Predšolski otroci in atopijski dermatitis
 • Vrtec in atopijski dermatitis za vzgojitelje
 • Atopijski dermatitis in vpliv ritma na predšolske otroke

Hadeja Adeva Horvat, vzgojiteljica

Hadeja Adeva Horvat, direktorica Zavoda Livija je  predana mama dveh čudovitih otrok. Njena hči se sooča s težjo obliko atopijskega dermatitisa. Hadejin pristop k materinstvu je obogaten s strokovnim znanjem in izkušnjami, saj je po poklicu vzgojiteljica predšolskih otrok.

Hadeja pa ni običajna vzgojiteljica. Med odločanjem za svojo študijsko pot se je odločila za Waldorfsko specializacijo, kar ji je omogočilo, da je pridobila globlji vpogled v razvoj otroka v prvih sedmih letih življenja.

Atopijski dermatitis in spanje

Aopijski dermatitis je razširjena kronična bolezen, ki prizadene milijone posameznikov po vsem svetu. Medtem ko so fizični in psihološki simptomi precej znani, je vpliv atopijskega dermatitisa na spanje podcenjen. V posnetku spoznate zakaj je spanje pomembno, kakšni so učinki atopijskega dermatitisa in kako si pomagati.

Direktorica in strokovna vodja zavoda je dr. Tina Mesarič, univerzitetna diplomirana biologinja in profesorica biologije. Bolnica, ki se z atopijskim dermatitisom sooča že iz ranega otroštva. Z atopijskim dermatitisom pa se sooča tudi njen otrok. 

Program sofinancira Ministrstvo za Zdravje RS. Program podpira tudi Glabal Allergy & Airways Patient Platform, Pfizer in Sanofi.