Search
Close this search box.

Nasveti in informacije za učitelje in vzgojitelje

Vrtčevski in šolski komplet za atopijski dermatitis​

V Zavodu Atopika smo s pomočjo organizacije EOS (Eczema Outreach Support) in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor v sklopu projekta “Poglej globlje – sem več kot moja koža”, ki je podprt s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021, za vas pripravili vrtčevski in šolski komplet za atopijski dermatitis – z namenom, da vam pomagamo zagotoviti najboljše učno okolje za otroka z atopijskim dermatitisom. Vrtčevski in šolski komplet so pomagali razviti starši otrok z atopijskim dermatitisom in vključuje  veliko informacij in nasvetov o tej bolezni.

Atopijski dermatitis ni enostavna bolezen

Atopijski dermatitis je resna bolezen imunskega sistema in veliko več kot le suha koža. Bolezen močno vpliva na kakovost življenja celotne družine. Vpliva na otrokovo koncentracijo, sposobnost učenja in duševno stanje. Zaradi kroničnega pomanjkanja spanja so otroci pogosto utrujeni in ne zmorejo slediti aktivnostim. Nenehno srbeča in boleča koža ima prav tako močan učinek na dnevno aktivnost otroka. Za lažje razumevanje otroka, ki se z atopijskim dermatitisom sooča se je o bolezni potrebno podučiti. 

Kaj vsebuje vrtčevski in šolski komplet za atopijski dermatitis​?

V sklopu projekta smo za vas pripravili tri pripomočke in sicer: 

1. Nasveti in informacije za vzgojitelje in učitelje – brošura za podporo otroku z atopijskim dermatitisom namenjena vzgojiteljem in učiteljem.

2. V učilnici – predloga namenjena za pogovor z vzgojiteljem in učiteljem.  Kaj lahko v učilnici sproža atopijski dermatitis?

3. Vodnik za podporo pri atopijskem dermatitisu – akcijski načrt. 

Opolnomočite se in pomagajte našim junakom

Otroci so zaradi svojega videza pogosto izolirani in stigmatizirani. Pogosto so tudi žrtve medvrstniškega nasilja, ki ga sami ne morejo ustaviti, in potrebujejo vašo pomoč. Zaradi teže bolezni, slabše kakovosti življenja in psihosocialnega učinka bolezni imajo otroci pogosto nizko samozavest in samopodobo. Zavod Atopika je tukaj, da vam pomaga. Podajamo vam predloge in smernice za podporo otrokovim potrebam v vrtcu ali šoli, ki jih ima zaradi svoje bolezni. Po dogovoru lahko pridemo tudi na šolo in pomagamo izvesti delavnico.