Koronavirus SARS-CoV-2 in zaščita bolnikov z atopijskim dermatitisom

Iz danes na jutri smo padli v epidemijo koronavirusa SARS-CoV-2. Popolnoma nepripravljeni, z mislijo: »Ah, kje je Kitajska.« Le v nekaj tednih je koronavirus prizadel vse države našega sveta. Ker je virus zaradi hitrega preskoka iz živali na človeka precej slabo prilagojen na novega gostitelje, je zanj značilen tudi težji potek bolezni, ki prizadene predvsem rizične skupine.

Kaj so koronavirusi?

 

Koronavirusi so številna družina virusov, ki povzročajo okužbe dihal. Okužbe dihal so lahko različne in zajemajo vse od navadnega prehlada do hudega sindroma akutne respiratorne stiske (SARS). Novi koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa COVID-19.  Koronavirus SARS-CoV-2 nam je bil do izbruha decembra 2019 v kitajski provinci Wuhan še neznan. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Ker je virus znanosti nov, raziskovalci še vedno iščejo načine za preprečevanje, zdravljenje ali ozdravljenje bolezni.

Na kaj moramo biti pozorni, da preprečimo okužbo z novim koronavirusom?

 

  • Higiena rok je na prvem mestu. Pravilno in pogosto umivanje rok z milom (20 sekund) in mlačno vodo je zelo pomembno. Roke vedno umijte, ko se vrnete domov ali v službo in preden jeste. soapZa razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke, ki naj vsebuje vsaj 60 % etanola. Pri tem je vredno poudariti, da sredstva za razkuževanju površin niso namenjena razkuževanju rok. Previdnost je potrebna tudi pri izdelavi domačih razkužil. Pogosto se namreč izkaže, da zaradi nerazumevanja redčenja razkužilo vsebuje manj kot priporočenih 60 % etanola (okoli 40 %). Takšno razkužilo ne bo delovalo kot razkužilo in vas tudi ne bo obvarovalo. Svetovna zdravstvena organizacija je objavila recept za izdelavo domačega razkužila. Moje domače razkužilo je 9 enot 70 % etanola in 1 enota glicerola. Lahko dodate kapljico ali dve eteričnega olja.
  • Pravilna higiena kašlja. Kihamo in kašljamo z zgornji del rokava ali v robček, ki ga nato odvržemo. Ohranimo vsaj 2 metra razdalje do ljudi, ki kašljajo.
  • Izogibamo se dotikanja oči, nosu in ust.
  • Izvajamo redno čiščenje in razkuževanje predmetov. Redno čistimo predmete, ki se jih pogosto dotikamo. Med takšne predmete vsekakor spadajo ključi in telefon. Perilo peremo na 60 °C. Virus lahko »preživi« do 24 ur na kartonu in do 3 dni na plastiki ter jeklu.
  • V kolikor zaznamo znake okužbe z virusom, se posvetujemo z osebnim zdravnikom, izven delovnega čas pa z dežurno zdravstveno službo. Po potrebi ostanemo v samoizolaciji.
  • Redno spremljamo informacije iz strokovno podprtih in zanesljivih virov ter ravnamo po priporočilih zdravstvenih strokovnjakov. V znanju je moč. S preverjenimi in koristnimi informacijami se lahko s skupnimi močmi borimo proti paniki, dezinformacijam, ignoranci in aroganci.

Higiena rok bolnikov z atopijskim dermatitisom.

 

Pri bolnikih z atopijski dermatitisom je higiena rok še toliko bolj pomembna. Intenziven srbež, na katerega se odzovemo tudi refleksno, namreč ne daje veliko manevrskega prostora za preprečevanje praskanja po telesu in predvsem po obrazu. Na prvem mestu naj bo umivanje rok, praskanje pa čim bolj zavestno. Že samo umivanje rok in uporaba mila (izberite tisto, ki vam najbolj ustreza) lahko pri bolnikih sprožita poslabšanje izpuščaja in izzoveta bolečino, vendar je v dani situaciji higiena rok neizogibna. Po temeljitem umivanju rok roke dobro osušite in jih namažite z negovalnim sredstvom, ki vam ustreza. Svetujem tudi uporabo bombažnih rokavic, saj smo na ta način bolj pozorni na praskanje. Rokavice perite na 60 °C ali 90 °C.

Ali sem zaradi odprtih ran, ki mi jih povzroča atopijski dermatitis, bolj ranljiv/-a za okužbo?

 

Ker je virus nov, je zelo težko z gotovostjo karkoli trditi. Znano je, da se koronavirus SARS-CoV-2 prenaša preko sluznice oči, ust in dihalnih poti, zato je malo verjetno, da poškodovana koža predstavlja povečano tveganje.

Kaj pa razkužilna sredstva?

 

SARS-CoV-2 razkužilo

V kolikor na dlaneh ni ran, je razkuževanje priporočeno. Moramo pa se zavedati, da razkužilna sredstva močno sušijo kožo in lahko izzovejo izbruh bolezni na mestih, kjer prej ni bila prisotna. Ta sredstva so za našo kožo zelo agresivna in še dodatno prizadenejo kožno pregrado.

Kadar so rane prisotne tudi na dlaneh, je uporaba razkužilnih sredstev običajno neprimerna. Pomagajte si tako, da uporabljate rokavice za enkratno uporabo, kadar greste ven in veliko uporabljate roke (npr. v trgovini).

Kadar čistite in razkužujete površine ali predmete, ki jih pogosto uporabljate, vedno uporabljajte rokavice. Ta razkužilna sredstva so običajno še bolj agresivna od tistih za razkuževanje kože.

Bolniki z atopijskim dermatitisom na biološkem zdravilu

 

Za mnenje, kako naj ravnajo bolniki z atopijskim dermatitisom, ki so na terapiji z biološkim zdravilom, smo zaprosili dermatologinjo asist. Vesno Breznik, dr. med., zaposleno na dermatološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru:

»Na podlagi trenutno dostopne literature biološko zdravilo za bolnike z atopijskim dermatitisom ne povečuje tveganja za resne okužbe in zato zdravila ni potrebno preventivno ukinjati. Zdravljenje z biološkim zdravilom ukinemo v primeru potrjene okužbe z novim koronavirusom. Veljajo enaka priporočila kot pri klasičnih bioloških zdravilih, ki zavirajo Th1-vnetno pot. Bolniki z atopijskim dermatitisom se glede zdravljenja z biološkimi zdravili v času pandemije novega koronavirusa držijo istih navodil kot bolniki z luskavico, ki so objavljena na spletni strani UKC Maribor: Navodila [PDF]«

Asist. Vesna Breznik, dr. med., je še dodatno želela izpostaviti naslednje:

»Ne glede na to, ali bolniki z atopijskim dermatitisom prejemajo biološko zdravilo ali ne, je potrebno dodatno opozoriti, da so zaradi vnetih oči in posledično drgnjenja in praskanja lahko bolj dovzetni za okužbo s koronavirusom. Bolniki naj bodo dosledni pri pravilnem umivanju rok pred nanosom zdravilnih in negovalnih pripravkov na veke oziroma v oči.«

Kaj pa ostala zdravila?

 

Asist. Vesna Breznik, dr. med., odgovarja:

»Nobeno od zdravil, ki jih bolniki z luskavico ali atopijskim dermatitisom prejemajo, ni nujno za življenje, zato lahko v skladu z omenjenimi navodili biološka zdravila in tudi klasične imunosupresive (ciklosporin A, metotreksat, azatioprin) ukinejo do ozdravitve oz. izboljšanja epidemiološke situacije ter se za ponovno zdravljenje naročijo na kontrolo k dermatologu.«

Britanska zveza dermatologov (British Association of Dermatologists) je podala naslednje mnenje:

»Zveza britanski dermatologov se zaveda pomislekov bolnikov, ki se zdravijo z zdravili, ki vplivajo na imunski sistem, kot so biološka zdravila in imunosupresivi. Združenje trenutno nima nobenih podatkov, da bi ti bolniki bili bolj izpostavljeni okužbi s koronavirusom ali da bi imeli težji potek bolezni. /…/ Zveza britanskih dermatologov svetuje, da kreme, ki jih priporočajo dermatologi ali zdravniki splošne medicine (po navodilih), verjetno ne bodo povečale tveganja za okužbo s koronavirusom ali izzvale težji potek bolezni.”

Do danes še ni javnozdravstvenih napotkov za ljudi, ki jemljejo zdravila, ki vplivajo na imunski sistem, kot so biološke terapije in imunosupresivi, čeprav se to stanje lahko spremeni.

Imejte v mislih, da bo v naslednjih tednih morda mesecih težje dostopati do zdravstvenih storitev. Upoštevajte splošne nasvete za širšo javnost, da zmanjšate tveganje za okužbo.

Želimo vam veliko zdravja in odgovornega ter sočutnega odnosa do soljudi. Ostanite doma in s tem zavarujte sebe, svoje drage, zdravstvene delavce, trgovke in vse ostale, ki se ne morejo umakniti z delovnega mesta.

Zanesljive informacije o koronavirusu

https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov
https://kvarkadabra.net/2020/03/koronavirus
https://www.delo.si/novice/slovenija/alojz-ihan-v-prvi-fazi-ni-tezav-najhujse-nas-se-caka-288780.html
https://www.primorske.si/plus/7-val/alojz-ihan-za-nov-virus-ne-znamo-predvideti-koga-b
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
https://www.facebook.com/Vox/videos/208375013870074/