Ah ta zima! In atopijski dermatitis

Zimski meseci so za obolele z atopijskim dermatitisom še posebej zahtevni. Nizke temperature, suh zrak, suha in občutljiva koža v kombinaciji z oslabljeno kožno pregrado in preaktivnim imunskim odzivom so popoln recept za izbruh izpuščajev in intenzivne, neznosne srbečice. A vendar, četudi je občutek nemoči zelo izražen, na srečo obstajajo stvari, ki jih lahko storite, da izbruh nekoliko omilite ali celo preprečite. Za vas sem pripravila nekaj »zimskih nasvetov«:

Izbirajte naravna oblačila in jih oblecite v plasteh

Izbirajte lahka in naravna oblačila ter koži omogočite dihanje in odvajanje potu. Pot je en izmed največjih dražilcev kože pri atopijskemu dermatitisu, zato poskrbite, da vam ne bo prevroče. Oblecite več plasti tankih oblačil in se tako izognite poslabšanju izpuščaja ter obdržite nadzor nad spreminjajočo se okoliško temperaturo.

 

Izogibajte se hitrim temperaturnim spremembam

Kadar je koža izpostavljena velikim temperaturnim razlikam, se hitreje suši in občutek srbeža je intenzivnejši. Temperaturne spremembe obvladujte z naslednjimi ukrepi:

  • Zaščitite izpostavljene dele telesa pred hitrimi temperaturnimi spremembami. Torej, v kolikor imate na rokah izpuščaje, si jih zaščitite z rokavicami.
  • Ko vas zebe, se izognite vroči vodi. Po dolgem sprehodu bi vam morda ustrezala topla prha, da bi se segreli, a počakajte, da se telo najprej segreje. Šele nato skočite pod prho.
  • Čeprav zelo dobro vem, da vroča prha pogosto zmanjša občutek srbeža, se ji raje izognite. Vroča prha ne le izsuši kožo, temveč se po prhanju telo ponovno zelo hitro ohladi, kar je lahko za kožo dražeče.

 

Nahranite atopijsko kožo

Negovanje atopijske kože je izjemno pomembna vsakodnevna rutina bolnika z atopijskim dermatitisom. Vedno zagovarjam, da je potrebno poslušati svoje telo in uporabljaj negovalne preparate, ki koži ustrezajo. V zimskih mesecih je naša koža navadno še bolj suha in potrebuje hranilnejše negovalne preparate – preparate, ki morda sicer koži ne ustrezajo, ampak so vredni, da jih vseeno preizkusite. Vendar bodite pazljivi, da ne nanašate premastnih krem, kadar so na koži odprte rane.

 

Noč naj bo hladna

Pozimi prostorov ne segrevate preveč. V sobi, kjer spite, naj ne bo več kot 19 stopinj. Posteljnina naj bo prezračena in predhodno ohlajena z zunanjim zrakom.

 

Preizkusite vlažilec zraka

Pozimi je zrak veliko bolj suh, tako v stanovanju kot zunaj, kar na kožo deluje dražeče, saj še hitreje izgublja vlago. Ob pravilni negi kože poskusite z vlaženjem zraka, kar lahko kožo pomiri. V kolikor ste alergični na pršice, pa imejte v mislih,  da imajo pršice zelo rade vlago (70–90% vlaga je idealna za njihov razvoj).

 

Fototerapija

UV svetoloba je naravni imunosupresiv. Izpostavljanje soncu tako ugaja več kot 80% bolnikom z atopijskim dermatitisom. Ker je sonca v zimskim mesecih manj, se pri dermatologu posvetuje o možnosti fototerapije, ki bi vam lahko ublažila bolezen in pripravila kožo na poletne mesece.

 

Uživajte hrano, ki ne spodbuja vnetja

Uživajte nepredelano lokalno hrano in se izogibajte sladkorju. Številne raziskave so pokazale, da lahko nekatera hrana poslabša simptome bolezni, četudi ni dokazane alergije. Posebej pa bodite  pozorni, da se izogibate hrani, na katero imate dokazane alergije.

 

D vitamin

V naši koži se pod vplivom UV-B žarkov tvori vitamin D. Vitamin D pri bolnikih z AD zmanjšuje dovzetnost za okužbo in nadzoruje lokalni vnetni imunski odziv. Zimski dnevi so krajši in v službo, šolo ter vrtec gremo po temi in se po temi tudi vrnemo.  A težave ne predstavlja le dolžina dneva, pomemben je namreč tudi kot, pod katerim sončni žarki padajo na Zemljino površino. Pozimi je sonce nižje, zato sta  absorpcija UVB-žarkov in  sinteza vitamina D zmanjšani. Uživajte hrano, ki vsebuje vitamin D: nekatere ribe (losos, sardine, tuna, …), jajčni rumenjak, žita.