Ne pustite, da vam atopijski dermatitis ukrade poletje!

Čeprav smo v razumevanju atopijskega dermatitisa prišli zelo daleč, se še vedno poraja veliko odprtih vprašanj. Eno izmed njih je vsekakor, kakšen vpliv imajo na atopijski dermatitis podnebje, vreme, sonce in morje. Večini bolnikov se v jesensko-zimskem času atopijski dermatitis poslabša, poleti pa izboljša, medtem ko se drugim atopijski dermatitis poslabša ob toplejšem vremenu.

Poletje, močno sonce in morje zelo blagodejno vplivajo na potek moje bolezni; z njihovo pomočjo sem dosegla tudi nekajletno remisijo. Sonce z UV žarki zmanjšuje vnetje kože, a vendar sama vročina in potenje kože za nobenega bolnika z atopijskim dermatitisom nista blagodejna. Da se telo ob vročini ohladi, razširi krvne žile v koži, kar pa hitreje pritegne vnetne celice v kožo. Poleg tega vročina zaradi srbeža spodbuja refleks praskanja, zaradi česar se rane hitro odprejo. Stanje kože pa bistveno poslabša še potenje. Pred nekaj meseci se je obdobje remisije moje bolezni žal zaključilo, a upam, da bom bolezen uspela umiriti med poletjem. Ker se s težko obliko bolezni soočam že se vse svoje življenje, sem vam pripravila nekaj kratkih nasvetov, ki mi poleti pomagajo v boju z atopijskim dermatitisom. Zapomnite pa si: edino pravilo pri atopijskem dermatitisu je, da pravil ni. Poslušajte sebe, svojo kožo ali kožo vašega otroka.

 1. Nosite lahka in ohlapna oblačila iz naravnih materialov (bombaž, lan, konoplja, svila …), saj tako zračna oblačila hladijo kožo.
 2. Negovalne gele, losjone in kreme, ki jih uporabljate pri borbi z atopijskim dermatitisom, hranite v hladilniku.
 3. Kožo negujte zgodaj zjutraj in/ali zvečer ter bodite pozorni, da negovalnih sredstev ne nanašate preveč in/ali prepogosto – koža zaradi vročine ne more dihati in se hladiti, kar lahko privede do izbruha. Če imate občutek, da vam negovalni preparati dražijo kožo, jih uporabljajte takrat, ko čutite, da jih koža potrebuje. Kadar negujete kožo otroka z atopijskim dermatitisom, upoštevajte njegove želje in tekom dneva uporabljajte vlažilne kreme s čim manj mastnim deležem. ČE je koža zelo suha, bolj mastno kremo uporabite zvečer, ko je zunaj hladneje, med spanjem pa uporabite klimo ali ventilator.
 4. Ob sebi imejte vedno majhno hladilno torbo s steklenico hladne vode in brisačo – tako si lahko sproti umivate dražeči pot s kože. Voda kožo izsuši, zato imejte ob sebi tudi negovalno sredstvo, če ga boste potrebovali.
 5. Kadar kože nisem mogla ohladiti, sem majico namočila v hladno vodo, si jo obleka ter pogosto menjala. To lahko počnete odrasli, pri otrocih pa tega raje ne preizkušajte, da se ne prehladijo.
 6. Pregibi komolcev in kolen naj bodo suhi in pogosto umiti, saj so ta področja navadno tudi najbolj prizadeta in se hkrati najbolj potijo.
 7. Bazen. Plavajte in se hladite! Nekaterim bazenska voda ustreza zaradi klora, ki deluje kot razkužilo, medtem ko drugim ustreza le sladka ali morska voda. Sledite svojemu telesu in se poslušajte, poslušajte telo otroka. Klor lahko deluje dražilno, vsekakor pa atopijsko kožo izsuši. Kadar se hladite v bazenu, bodite torej pozorni na draženje klora in zaščitite kožo pred sekundarnimi okužbami.
 8. Pozor! Morska voda je lahko zaradi soli za odprte rane zelo boleča izkušnja, a najmočnejša bolečina traja le nekaj minut. Odrasli bolniki lahko sami nadzirate, kdaj in koliko časa se boste kopali v morski vodi. Pri otroku pa ZELO pazljivo! Če ima otrok zelo poškodovano kožo, s kopanjem v morski vodi raje počakajte, da se koža umiri. Otrok se naj kopa v sladki vodi in postopoma sladko vodo mešajte z morsko. Otroka VEDNO vprašajte, kaj mu ustreza in kaj ne, ter to upoštevajte.
 9. Po plavanju kožo sperite in jo po potrebi navlažite.
 10. Otroci, ki imajo zelo poškodovano kožo, naj se izogibajo mivke, saj lahko le ta pripomore k sekundarnim okužbam kože.
 11. Izogibajte se športu ali drugemu fizičnemu delu, zaradi katerega bi se močneje spotili.
 12. Uporabljate klimo, kjerkoli jo lahko. Če nimate klime, kožo hladite z ventilatorjem ali fenom (hladna nastavitev). Uporabljajte razvlaževalec zraka.
 13. Obstajata dve vrsti sončnih krem: takšne s kemičnim filtrom in kreme, ki delujejo kot fizična pregrada (vsebujejo npr. TiO2). Za bolnike z atopijskim dermatitisom in drugimi kožnimi stanji so primerne kreme, ki delujejo kot fizična pregrada in odbijajo sončne žarke. Na splošno pa je pomembno, da ljudje s kožnimi težavami izberejo kremo za sončenje, ki je brez vonja, saj deluje bolj negovalno in manj dražeče. Z uporabo sončnih krem bodite prijazni tudi do narave in jih uporabljajte zmerno. Ob močnem soncu telo zaščitite z lahkimi oblačili.
 14. Večkrat dnevno se oprhajte s hladno vodo in sproti odstranite dražeč pot in alergene.
 15. Sončni žarki (UV žarki) načeloma ugodno vplivajo na potek bolezni, saj zmanjšujejo vnetne procese v koži, zato se pred soncem ne skrivajte preveč. Vsekakor pa se zaščitite v času najmočnejšega sonca in se takrat zadržujte v senci (med 11 in 16 uro). Če koža odreagira s preobčutljivostnimi reakcijami, se soncu izognite.
 16. Pomembno. Pri zdravljenju atopijskega dermatitisa s sistemskimi in lokalnimi zdravili (ciklosporin, kortikosteroidna mazila, inhibitorji kalcinevrina, …) kožo zaščitite pred soncem in omejite izpostavljanje soncu. Preberite stranske učinke in se posvetujte s farmacevtom in/ali zdravnikom.
 17. V nočnih urah nosite tanka, lahka, dolga oblačila. Če imate to možnost, se hladite s klimo.
 18. Ostanite hidrirani – pijte vodo.
 19. Uporabljate klobuk.
 20. Jejte ohlajeno sveže sadje in zelenjavo.
 21. Veselite SE! Bodite srečni in umirjeni.

Pošiljam vam prijazen poletni pozdrav,
Tina