Atopijski dermatitis in bazen

Bazeni so za večino družin vir zabave, užitka in sprostitve. Plavanje je telesna aktivnost, ki blagodejno vpliva na telo, ohranja gibalne in funkcionalne sposobnosti, izboljša zdravje in kvaliteto življenja. Hkrati je plavanje tudi zelo zabavna in življenjsko pomembna spretnost, pri kateri noben otok ne bi smel biti izključen. Sama se iz otroštva/najstništva spomnim velikih tabel v kopališčih: Kopanje s kožnimi boleznimi prepovedano! To je seveda izhajalo iz prepričanj, da so vse kožne bolezni nalezljive. Ne bom govorila o grdih pogledih in opozorilih, ki sem jih prejela – si pa jih lahko predstavljate. Danes so se stvari nekoliko spremenile. Določila kopališč se omejujejo na prepovedi kopanja za nalezljive kožne bolezni. Kopanje za bolnike z atopijskim dermatitisom in luskavico je dovoljeno.

Plavanje je redka vadba, pri kateri je vključeno celotno telo in za razliko od drugih športov ne draži atopijske kože zaradi potu. Hladna voda atopijsko kožo tudi umirja. V želji po prijetni in zdravi družinski dejavnosti so starši otrok z atopijskim dermatitisom in tudi odrasli bolniki pogosto v dvomih, ali je kopanje v javnih bazenih zanje sploh primerno. Namreč, v kolikor kopališča in bazenska voda niso higiensko pravilno vzdrževana, lahko predstavljajo nevarnost, predvsem v obliki sekundarnih okužb že tako prizadete kože. Nasprotujočim informacijam, ki so jim izpostavljeni bolniki z atopijskim dermatitisom, je veliko, zato upoštevajte nekaj osnovnih preventivnih nasvetov, preden skočite v vodo.

Atopijski dermatitis in klor v bazenski vodi

Klor je najpogostejša kemikalija, ki se dodaja za dezinficiranje bazenske vode. Pri nekaterih bolnikih lahko klor sproži poslabšanje atopijskega dermatitisa ali nov zagon bolezni, saj deluje dražeče in pri višjih koncentracijah lahko kožo dodatno izsuši. Ker je klor dezinfekcijsko sredstvo, pa se lahko stanje kože po kopanju tudi izboljša. Koža bolnikov z atopijskim dermatitisom je navadno poseljena s številnimi bakterijami (predvsem Staphylococcus aureus), ki močno poslabšajo stanje kože in delujejo kot sprožilec bolezni. Klor v vodi takšno kožo razkuži, zato se atopijski dermatitis po kopanju pogosto izboljša.

Ali vam kopanje v klorirani vodi ustreza ali ne, boste ugotovili sami. Nasveta, ki bi veljal za vse bolnike, žal ni, zato je pomembno, da se dobro pripravite na kopanje in tudi morebitno poslabšanje atopijskega dermatitisa. V kolikor ugotovite, da vam ali vašemu otroku, ki trpi za atopijskim dermatitisom, klorirana bazenska voda ne ustreza, potem morda poiščete alternativne bazene, npr. bazene z morsko vodo.

Ob kloru pa se v vodo lahko dodajajo tudi druga dezinfekcijska sredstva, zato se pred kopanjem pozanimajte tudi o vrsti uporabljenega razkužila. Če vas skrbi morebitna reakcija na klor ali druge kemikalije, si vi ali vaš otrok z atopijskim dermatitisom po izpiranju vzemite 20-minutni odmor, da se prepričate, da ne bo prišlo do izbruha. Prav tako poskusite omejiti čas, ki ga želite preživeti v bazenu.

Negovanje atopijske kože pred in po kopanju v bazenu

Bazenska voda in površine okoli bazena so ob neustrezni higieni lahko vir glivičnih, bakterijskih in virusnih okužb. Atopijska koža je veliko bolj dojemljiva za sekundarne okužbe, zato se kopanju v bazenih za nekaj časa raje izognite, v kolikor je vaša koža ali koža vašega otroka z atopijskim dermatitisom močno prizadeta z odprtimi ranami. Kožo lahko deloma zaščitite pred okužbami in draženjem dezinfekcijskih sredstev, tako da na kožo pred kopanjem nanesete nekoliko bolj mastno kremo (barierno kremo), ki deluje kot pregrada med kožo in vodo. Med kopalnimi odmori izperite kožo s svežo, hladno vodo in ponovite nanos s kremo. Da zmanjšate možnost okužb, imejte s sabo svoje brisače, kopalne plašče in natikače. Posebej bodite previdni na dele telesa, ki so zelo občutljivi na glivične in virusne okužbe. Zato si noge predvsem med prsti dobro obrišite, da ne pride do okužbe, ki bi se lahko zaradi splošno prizadete kože hitreje širila.

Po kopanju je zelo pomembno, da si vzamete čas in da kožo dobro umijete z mlačno vodo in s čistilnim sredstvom, ki vam ustreza. Na ta način boste s telesa lažje sprali kemikalije in nečistoče. Kožo delno posušite in na še vlažno nanesite negovalo kremo, ki vam ali vašemu otroku z atopijskim dermatitisom ustreza.

Soočanje z odnosom drugih obiskovalcev bazena

Če ste kot odrasel bolnik med kopanjem deležni neprimernih, morda žaljivih komentarjev ali vprašanj, umirjeno predstavite bolezen in svoje počutje ob tem vprašanju, če tako čutite in zmorete. Sicer pa brez slabe vesti in z dvignjeno glavo podučite sogovornika o neprimernosti komentarjev in osnovah bontona. V kolikor pa gre za otroka, bodite kot starš nekoliko bolj subtilni in pozorni na njegova čustva, počutje. Če je otrok v prehudi stiki, mu ponudite oblačila, s katerimi se bo lahko zakril, in se o neprijetni izkušnji z njim temeljito pogovorite.

Bolniki z atopijskim dermatitisom so zelo omejeni pri izbiri športnih in družbenih aktivnosti. Zato vam želim vesel skok v bazen, če si ga le lahko privoščite!