Search
Close this search box.

Svetovni dan astme

Vsak 1. torek v maju obeležujemo svetovni dan astme. Svetovni dan astme letos poteka 7. maja in ga kot vsako leto organizira Globalna pobuda za astmo (GINA) organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1993 in deluje v sodelovanju z Svetovno zdravstveno organizacijo. Ta dan služi kot opomin o pomembnosti preprečevanja, obvladovanja in izobraževanja o astmi. 

Kaj je astma?

Astma je ena najpogostejših kroničnih  bolezni, ki prizadene več kot 260 milijonov ljudi. Vsako leto  povzroči tudi več kot 450.000 smrti po vsem svetu. Smrti, ki bi jih lahko preprečili. 

Pri astmi pride do vnetja in zoženje dihalnih poti, kar otežuje pretok zraka v pljuča. Posledično lahko ljudje s to boleznijo doživijo težko dihanje, kašelj, piskanje in občutek stiskanja v prsih. Tudi blagi primeri astme lahko povzročijo ovire pri vsakodnevnih dejavnostih. Več si lahko preberete tukaj. 

1/3 bolnikov z atopijskim dermatitisom zboli za astmo (po nekaterih podatkih tudi do 50 %).

Sprehodite se na našem poučnem vrtiljaku in preverite svoje znanje o astmi.  Kviz o astmi lahko rešite tukaj.

Kakšna je tema letošnjega Svetovnega dneva astme?

Tema Svetovnega dne astme 2024 je “Izobraževanje o astmi krepi”. Ta tema poudarja vrednost skupnega dela in solidarnosti pri naslavljanju težav, s katerimi se srečujejo bolniki z astmo po vsem svetu. Poudarja potrebo po skupnem delovanju, da bi zagotovili, da lahko vsakdo z astmo prosto diha in živi polno in aktivno življenje.