Svetovni dan atopijskega dermatitisa, 14. september 2022

Atopijski dermatitis je bolezen imunskega sistema, ki močno prizadene kvaliteto življenja bolnika in njegovih svojcev. Je bolezen, ki močno prizadene kožo, ki je v središču drugih zdravstvenih težav; vpliva na duševno zdravje in vodi v razvoj drugih bolezni. Bolezen je izjemno težka za bolnike in njihove družine ter resno vpliva na vsakdanje življenje. Ne glede na to, ali živite z atopijskim dermatitisom ali skrbite za nekoga s to boleznijo je vaš glas pomemben!

Svetovni dan atopijskega dermatitisa

14. september je svetovni dan atopijskega dermatitisa. Prvi dan ozaveščanja o atopijskem dermatitisu je bil uveden leta 2018 v sodelovanju dveh mednarodnih organizacij GlobalSkin in Evropske zveze združenj bolnikov z alergijami in boleznimi dihalnih poti (EFA) z namenom, da bi pritegnili pozornost na bolezen po vsem svetu. Vsako leto se skupnost bolnikov in njihovih svojcev zbere ob 14. septembru, da bi ozaveščali o tej bolezni, spregovorili o bremenu, ki ga bolezen prinaša ter, da bi se priznala potreba po oskrbi in zdravljenju, ki odražata večdimenzionalno naravo bolezni.

Tema dneva: Znotraj atopijskega dermatitisa

Tema letošnjega svetovnega dneva atopijskega dermatitisa je #InsideAtopicEczema (znotraj atopijskega dermatitisa). Raziskali bomo pet glavnih bremen bolezni: breme izredne fizične bolečine in srbenja, breme za družine in negovalce, finančno breme, duševno zdravje in breme vsakodnevnega soočanja z boleznijo.

Svetovni dan atopijskega dermatitisa bomo praznovali v Mariboru

V sredo, 14. septembra, bomo v Zavodu Atopika ozaveščali o atopijskem dermatitisu v centru mesta Maribor na Trgu svobode, kjer se boste lahko brezplačno posvetovali z dermatologom Jurijem Plaznikom, dr. med. spec. dermatovenerolog. Dogodek bo potekal na dveh trgih in sicer na Trgu Svobode ter na Grajskem trgu. 

Trg svobode:

  • 1h brezplačno svetovanje dermatologa (od 15.00 do 16.00), 
  • ozaveščanje o atopijskem dermatitisu – cel dan,
  • svetovanje kako se z boleznijo soočiti – Zavoda Atopika (15.00 do 16.00)
  • otroška igralnica in čitalnica (ob 12.00 do 18.00),
  • otroška delavnica: Medvedek iz cunj (16.00 do 18.00).

Grajski trg

Od 18.00 do 19.00 bomo organizirali koncert v podporo ozaveščanja o atopijskem dermatitisom. Podprli nas bodo člani izjemen glasbene skupine Patetiko.

Medijska kampanja

Pred in med samim dogodkom bomo organizirali medijsko kampanjo in pozvali bolnike z atopijskim dermatitisom in njihove družine k sodelovanju. Prosimo vas, da nam pošljete videoposnetke  (do 30s) kjer izpostavite težave s katerimi se soočate in predlagate morebitne rešitve. Z videoposnetki želimo doseči odločevalce in narediti dodaten korak k prepotrebnim spremembam za našo skupnost. 

Days
Hours
Minutes
Seconds