Izpoved mamice Katarine

Bolezen, kot je atopijski dermatitis, je vseobsegajoča in bistveno presega “izpuščaje” na koži. Če so mu pridružene še prehranske in okoljske alergije, je njegovo obvladovanje še posebej velik zalogaj. Eno je, če se s to boleznijo spopadaš kot odrasel, nekaj povsem drugega pa, ko se z njo soočaš kot starš. Iščeš informacije, preizkušaš kreme, hodiš k zdravniku, otroka božaš in praskaš, ker veš, da boš ti to naredil bolj nežno, kot on sam, ki nima občutka in si lahko v trenutku rani kožo.

To namreč za sabo potegne povsem nov kup težav v obliki kožnih infekcij. Zato ne delaš stvari, ki bi jih sicer – ker je koža poškodovana, ker neustavljiv srbež lahko “udari” kjerkoli in kadarkoli, ker je prenaporno povsod nositi mini lekarno in oskrbovati rane … Nenazadnje niti ne spiš, ker tudi tvoj otrok ne spi kot je treba.

Trudiš se biti kar se da močen steber, a se zavedaš, da oporo potrebuješ tudi sam. Hočeš vedeti/čutiti, kar čuti tvoj otrok. Ne, v bistvu hočeš ves srbež in neudobje njegove lastne kože čutiti namesto njega. Hočeš spoznati vse načine, s katerimi mu lahko olajšaš težave in ki jih nisi še preizkusil ali o njih prebral/slišal. Seveda najprej probaš predpisane kreme, a kmalu ugotoviš, da po obveznem premoru vsi ekcemi pridejo nazaj.

Pa še kakšen zraven. Takrat se zaveš, da se spopadaš s kronično boleznijo, za katero ni zdravila. Le s čim manj škodljivimi pripomočki želiš izboljšati stanje otrokove kože in omiliti srbečico.

In tukaj nastopi zame pomembna vloga Zavoda Atopika, na čelu s Tino. Še posebej vesela sem, da obstaja podporna skupina, kjer lahko pojamraš, kako prekleto težko je včasih obvladovati zadevo, dobiš koristne nasvete o tem, kaj deluje in je vredno preizkusiti – in to od nekoga, ki se že celo življenje s tem bori. Od nekoga, ki ti lahko vsaj približno poskuša pojasniti, kaj prestaja tvoj otrok, ki je še premajhen, da bi ti povedal sam. Okoli sebe imaš ljudi, ki točno vedo, kakšna frustracija je, ko se stanje brez nekega vidnega/razumljivega razloga poslabša, in tudi vedo, kakšno veselje prinese izboljšanje. Zame je ta opora neprecenljiva. Zavod Atopika in Tina, hvala!

Katarina