Ključne informacije o atopijskem dermatitisu

Atopijski dermatitis oz. atopijski ekcem je kronična, vnetna, ponavljajoča se, nenalezljiva bolezen, ki je dolgo časa veljala le za »kožno« bolezen. Najbolj pereč simptom bolezni je močan srbež kože. Pri težjih oblikah atopijskega dermatitisa se lahko razvijejo tudi druga atopijska stanja, kronično vnetje črevesa, revmatoidni artritis in številne druge bolezni. Več o atopijskem dermatitisu lahko preberete tukaj.

Vzrok bolezni še ni popolnoma pojasnjen. Najnovejše raziskave kažejo, da je atopijski dermatitis kompleksen in da se razvije zaradi kombinacije genetskih in okoljskih dejavnikov. Ne gre torej le za »kožno«, temveč tudi za sistemsko in avtoimunsko bolezen.

Atopijski dermatitis je kronična bolezen, ki se najpogosteje pojavi v zgodnjem otroštvu, lahko pa tudi v odraslosti. Kot pri vsaki kronični bolezni so tudi pri atopijskem dermatitisu obiski zdravnikov pogosti, zato je pomembno, da razvijete kvaliteten odnos s pediatrom ali osebnim zdravnikom (pa tudi dermatologom in alergologom), ki bo temeljil na zaupanju in medsebojnem spoštovanju. V takem odnosu boste pomirjeni, lažje boste tudi obvladovali bolezen. Zdravljenje je najbolj učinkovito, kadar bolnik, zdravnik in družinski člani sodelujejo. Program zdravljenja je odvisen od starosti bolnika, simptomov bolezni ter zdravstvenega stanja.

Ali se v boju z boleznijo pogosto počutite sami, spregledani in nerazumljeni? Ne obupajte, niste sami! Z atopijskim dermatitisom se bori kar 20–30% otrok in 2–5% odraslih. Številke so zelo visoke in obstaja bojazen, da še naraščajo. Zaradi naraščanja števila obolelih so raziskovalci bolezni končno namenili prepotrebno pozornost. Atopijski dermatitis se ne obravnava več le kot “kožna bolezen”, ampak se je pogled nanjo razširil in poglobil.

Srbež je za bolnike z atopijskim dermatitisom daleč najhujši in najbolj neznosen simptom. Pri otrocih praskanja ne preprečujte za vsako ceno, saj so v veliki stiski. Nohte postrizite na kratko in praskanju skušajte najti alternativo, kot so npr. mazanje s hladilno kremo, božanje, tapkanje, hlajenje z obkladki …

Dnevna higiena kože je vitalnega pomena. Negovalni preparati dajejo koži potrebno maščobo in preprečujejo izhlapevanje vode. Z njihovo uporabo izboljšamo pregradno vlogo kože ter zmanjšamo vstop alergenov in mikrobov v telo, zaradi česar se zmanjšata vnetje kože in jakost srbenja.

V iskanju hitrega zaslužka se na socialnih omrežjih pojavlja prodaja »naravnih krem«, ki »pozdravijo« atopijski dermatitis in druga »kožna« obolenja. Če ste naleteli na kremo brez ustreznih slovenskih ali tujih certifikatov, ki obljublja neverjetne rezultate, bodite pri njeni uporabi zelo previdni. Te kreme najverjetneje vsebujejo kortikosteroide in njihova dolgotrajna uporaba ima lahko resne posledice za zdravje. Držite se načela: če je nekaj predobro, da bi bilo res, najverjetneje tudi je.

Pišite dnevnik. S pisanjem dnevnika boste lažje prepoznali sprožilce bolezni. Zapisujte si obroke, dejavnosti in okoljske dejavnike, ki bi lahko sprožili poslabšanje stanja kože.

Atopijski dermatitis za bolnika in njegovo družino predstavlja veliko finančno breme. Bolniki z negovalnimi kremami na recept pogosto ne dosežejo želenega učinka, zato se poslužujejo drugih, plačljivih izdelkov, kar pa na letni ravni nanese več sto evrov. Številke poskočijo na več tisoč evrov letno, če upoštevamo še samoplačniške preglede ter nakupe prilagojene hrane in protialergijskih prevlek. Z izobraževanjem in psihosocialno pomočjo lahko zmanjšate osebno in družinsko finančno stisko.

Bolniki z atopijskim dermatitisom imajo močno prizadeto kvaliteto življenja. Srbež, bolečina, nespečnost, socialna izolacija, diskriminacija in stigmatizacija terjajo velik davek v bolnikovem življenju. Zelo pomembno vlogo imajo sprejemanje, razumevanje in podpora družine ter prijateljev. Izogibanje stresnim dejavnikom je prav tako ključnega pomena. Otroci z atopijskim dermatitisom so posebej občutljiva skupina bolnikov, saj so pogosto žrtve verbalnega in tudi fizičnega nasilja. Z otrokom bodite povezani in upoštevajte njegove/njene strahove; povprašajte ga/jo, kako na bolezen gledajo njegovi/njeni prijatelji in sošolci. Če je potrebno, se o bolezni pogovorite z vzgojitelji in učitelji.