Zavod Atopika v živalskem vrtu

V Zavodu Atopika smo praznovali že 4. rojstni dan, ki smo ga želeli preživeti skupaj z našimi člani. Odločili smo se, da bomo obiskali živalski vrt in razveselili naše otroke in odrasle z atopijskim dermatitisom. Naša druženja so resnično pomembna in neprecenljiva. Med seboj si delimo znanje, izkušnje ter prelomimo občutek, da smo v boju z atopijskim dermatitisom sami. Občutek otroka ali odraslega bolnika z atopijskim dermatitisom, da je sam in da je poseben samo v “svoji bolezni” je uničujoč. Veliko preveč pozornosti posvečamo bolezni, vprašanjem o negi kože, katerega zdravnika obiskati in kakšno dieto naj uvedemo. Iz stiske prehitro pozabimo na igrivo dušo otroka in/ali vašo dušo, če se s tem borite kot odrasli. Imeli smo se čudovito. Vedno bolj kot razmišljamo, se nam zdi prav, da bi to moralo postati naše tradicionalno druženje. Vsekakor bomo naredili vse kar je v naši moči, da se ponovno srečamo naslednje leto. 

V nadaljevanju si poglejte fotografije našega druženja, vtise in sponzorje.

Nekaj vtisov našega druženja

Druženja se mi zdijo izjemno pomembna, ker si lahko medsebojno izmenjamo izkušnje o atopijskem darmatitisu in si damo kak dober nasvet. Lahko pa samo ugotovimo, da nismo sami (starši in otroci). Otrokom je to to zelo pomembno, še posebej, ko so nekoliko starejši. Ela še lani ni omenjala dermatitisa, kot nekaj zoprnega, letos pa je začela (7 let), pa je bolezen približno enaka kot lani. Mislim, da je zelo dobrodošlo, da se dobimo večkrat, kajti nekateri starši ali otroci so tudi bolj sramežljivi in potrebujejo več srečanj, da se sprostijo. Definitivno je za naju z Elo včerajšnji dogodek bila zelo pozitivna izkušnja. Prav tako se mi zdi zelo pomembno promoviranje atopijskega dermatitisa, ker ga premnogi sploh ne poznajo. Če sem iskrena, preden sem poznala moža, nikoli nisem slišala za vitiligo, zdaj pa videvam ljudi z belo kožo in se mi ne zdi nič posebnega. Ljudje smo zanimivi, zelo hitro se navadimo na nekaj, ko to poznamo.

Andrea

Fajn je da se družimo, da med sabo delimo svoje zgodbe in si na tak način pomagamo. Veliko stvari slišiš, ko nekdo govori o temu, ampak vse drugače je v živo srečati starše in otroke s podobnimi izkušnjami. Tako veš, da nisi sam, da tudi drugi doživljajo strah, stres, skrbi,bolečino in še kaj. Na srečanju smo bili prvič in smo se še malo "spogledovali", z nekaterimi pa smo tudi spregovorili. Upamo na še več takšnih srečanj in vas v vsem podpiramo in si želimo pomagati.

Barbara

Mi smo uživali, predvsem pa nam je bilo všeč, da smo lahko bili del skupnosti, kjer predvsem starši razumejo, čez koliko enih težav in skrbi je potrebno iti, ko postavijo diagnozo AD. Pri nas je prišlo to iznenada in se še vsi lovimo glede celotne nege sinove kože. Včeraj smo dobili nekaj koristnih informacij, ki nam bodo v prihodnje gotovo koristile. Hvala!

Alja

Včeraj mi je bilo druženje res top of the top..tako veselje za naju kaj šele malčka. Nova spoznanja, nove zgodbe, veliko otroskega smeha in kaj češ boljšega. Dan je bil prečudovit skupaj z živalcami. Naš vtis druženja je bil fenomenalen. Malček je užival in vsako mnenje ter nasvet glede omiljenja naših težav nama pride prav. Predvsem na začetku je fajn slišati veliko novih poučnih informacij za izboljšanje če ne izkoreninjenje težav.

Barbara