Aktualne raziskave atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis v zadnjih skoraj dvajsetih letih ni bil deležen ustrezne znanstvene pozornosti, ki bi jo nujno potreboval. Že podatek, da sta bili zadnji lokalni nesteroidni zdravili odobreni decembra 2000 (Protopic) in decembra 2001 (Elidel), je za kronične bolnike zelo nespodbuden.8

Temno obdobje za raziskave atopijskega dermatitisa pa je le za nami. V zadnjih letih je strokovno zanimanje za bolezen naraslo in posledično se je razumevanje bolezni razširilo in poglobilo. Prišlo je do zanimivih odkritij in do novih zdravil. Decembra 2016 je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila lokalno zdravilo krisaborol, ki temelji na borovi učinkovini in je učinkovito pri blagi in zmerni obliki atopijskega dermatitisa. 28 marca 2017 pa je FDA odobrila prvo biološko zdravilo za odrasle bolnike z zmerno in težko obliko atopijskega dermatitsa, imenovano dupilumab. V kratkem bo najverjetneje na voljo še drugo biološko zdravilo, imenovano nemolizumab, saj se je zelo uspešno zaključila druga faza klinične raziskave.

Spodbudno je tudi dejstvo, da sta za številna lokalna in sistemska zdravila v teku druga in tretja faza kliničnih raziskav.

Več o raziskavah najdete v zavihku raziskave.