Global Respiratory Summit 2022

2. septembra 2022 se je Zavod Atopika udeležil dogodka Global Respiratory Summit 2022, ki je potekal pod okriljem svetovne organizacije GAAPP – Global Allergy & Airways Patient Platform. Dogodek je potekal v hibridni obliki (virtualno in osebno), v hotelu SB Plaza Europa v Barceloni, Španiji ter preko poslane internetne povezave. 

Kaj je bila tema dogodka?

Konferenca je bila v prvi vrsti namenjena mreženju in izmenjevanju različnih praks pri zagovorništvu pravic bolnikov, ki se soočajo z astmo, alergijami, atopijskim dermatitisom, KOPB ter redkimi boleznimi. Uvodoma je predsednica Tonya Winders iz ZDA nagovorila udeležence ter na kratko predstavila delovanje GAAPP, čigar osnovno poslanstvo predstavlja zagotavljanje platforme za bolnike. Le-ta jim omogoča, da je njihov glas slišan in upoštevan pri zdravniškem osebju ter vladnih odločevalcih. Uvodnim besedam je sledila 1. skupinska seja, kjer so se udeleženci osredotočili na stanje bolezni dihal (astma, KOPB, redke bolezni) na globalni ravni, pri čemer so iskali ključno sporočilo oz. vodilo, na katerega se bo GAAPP osredotočil v prihajajočem letu v okviru posamezne bolezni. 

Po odmoru je sledila 2. seja, kjer so se udeleženci razvrstili po regijah in naslovili ključne probleme, s katerimi se bolniki soočajo po različnih regijah ter primerjali stanje po različnih državah znotraj iste regije. Udeležence je nato nagovoril glavni govorec Duncan Stevens, ustanovitelj in izvršni direktor združenja Influence, ki se je v svoji predstavitvi osredotočil na pomen poznavanja psihologije drugega in kako učinkovito nagovoriti različne deležnike, ko zagovarjamo pravice bolnikov in jih želimo zastopati. Dogodek je zaključila Tonya Winders, predsednica GAAPP, ki je povzela ključne točke konference ter predstavila naslednje korake, ki jih načrtuje GAAPP v prihodnosti.