Svetovni dan atopijskega dermatitisa, 14. september 2021

14. septembra 2021 obeležujemo že četrti Svetovni dan atopijskega dermatitisa z namenom, da bi izboljšali zavedanje in razumevanje atopijskega dermatitisa ter izkazali spoštovanje tistim, ki živijo s to boleznijo, in njihovim družinam. Svetovni dan atopijskega dermatitisa združuje vse, ki nosijo posledice bolezni, ter jih spodbuja, da delijo svoje izkušnje, se povežejo z lokalno skupnostjo ter pozovejo k spremembam. 

V torek, 14. septembra,  bomo v Zavodu Atopika (v sodelovanju z mednarodno organizacijo Global Skin, Evropsko zvezo društev pacientov z alergijami in boleznimi dihal – European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations, EFA in Global Allergy & Airways Patient Platform, GAAPP) organizirali dogodek v Ljubljani in v Mariboru.

Svetovni dan atopijskega dermatitisa v Ljubjani

V Knjižnici Prežihovega Voranca v Ljubljani bomo otvorili fotografsko razstavo Beneath the skin bolnikov z atopijskim dermatitisom. Izjemne fotografije naših borcev je posnela fotografinja Ines Krivec iz Ines Images Studia. Ines ima tudi sama otroka, ki se sooča z atopijskim dermatitisom zato je k našemu projektu stopila z velikim srcem in razumevanjem. Ob tej priložnosti pa bomo izvedli tudi okroglo mizo, ki jo bo vodila novinarka Jerca Zajc. Na okrogli mizi ob 10.00 se nam bodo pridružili: 

  •  vodja otroške ambulante dermatologinja Olga Točkova, dr. med., Univerzitetni klinični center Ljubljana,
  • gospod Dušan Mikuž, generalni direktor Direktorata za družino, Ministerstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, 
  •  gospa Nevenka Prešlenkova se bo okrogle mize udeležila v imenu Zagovornika načela enakosti,
  • gospod Jure Mikolič, mag. farm., Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije,
  • gospa Tika Hribar, blogerka za nego kože, ki se sooča z atopijskim dermatitisom, 
  • bolniki oz. svojci bolnikov, ki so se udeležili fotografiranja. 

Skupaj bomo naslovili problematiko bolnikov z atopijskim dermatitisom in predlagali morebitne rešitve. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje. 

Zaradi epidemiološke slike bomo okroglo mizo prenašali v živo preko spletne strani Zavoda Atopika in preko socialnih omrežij.  Vabim vas, da se nam pridružite preko spleta. V zelo omejenem številu, pa se nam lahko pridružite tudi na otvoritvi. Če se želite dogodka udeležiti, nam prosim pišite. Udeležitev je mogoče le ob potrditvi. 

V skladu z navodili NIJZ je potrebno na dogodkih v zaprtih prostorih nositi zaščitne maske in upoštevati razdaljo 1,5 med seboj. Prostor, v katerem bo potekala okrogla miza bo primerno opremljen (z razkužili, oznakami, opozorili in primernimi razdaljami med stoli ter ostalimi površinami), vas pa vljudno prosimo, da vsa opozorila in priporočila, v izogib nevšečnostim, upoštevate. Prosimo tudi, da izpolnjujete pogoje PCT. 

Svetovni dan atopijskega dermatitisa v Mariboru

V torek, 14. septembra, bomo v Zavodu Atopika ozaveščali o atopijskem dermatitisu tudi v centru mesta Maribor na Trgu svobode, kjer se bodo bolniki lahko brezplačno posvetovali z zdravnico dermatologinjo Senegačnik Simono, dr. med., spec. dermatovenerologije. Brezplačno posvetovanje z dermatologinjo bo za bolnike z atopijskim dermatitisom mogoče med 16.00 in 17.00.

Sponzorji

ZLATI SPONZORJI

SREBRNI SPONZOR

BRONASTI SPONZORJI

DARILNI SPONZORJI

MEDIJSKI SPONZOR

SOORGANIZACIJA / POKROVITELJSTVO